Ponosni smo što smo u 2018. godini nastavili suradnju s Gradom Zagrebom na našim projektima. Grad Zagreb je sufinancirao projekt ‘Eko rođendan’ s 10.000 kn.

 

Svim našim posjetiteljima imanja koji žele proslaviti rođendan svog djeteta u jesenskoj sezoni ponudili smo proslavu Eko rođendana. Na njemu su se koristili samo ekološki prihvatljivi materijali (papirnati i drveni pribor za jelo i piće, ukrasni materijali od papira) te se je sav otpad na kraju rođendana zajednički s djecom razvrstavao prema pravilima Grada Zagreba. Djeca i slavljenici koji su uspješno ispunili eko rođendan, dobili su posebnu diplomu uspješnosti. Djeci smo tako na konkretnom primjeru pokazali alternativu plastičnim i neodrživim materijalima te kroz igru objasnili razvrstavanje otpada.

 

 

Ovim smo projektom svim našim posjetiteljima omogućiti proslavu Eko rođendana. Do sada je u fokusu proslave rođendana uvijek bio slavljenik i zabava uzvanika na imanju. Materijali koji se koriste u proslavi rođendana uglavnom su od plastike jer je lako dostupna, lagana za nositi i jeftina. Sve materijale za proslavu rođendana na imanju donesu sami roditelji koji uglavnom nemaju vremena za brinuti o sitnim detaljima, a nažalost ekologija spada u tu sferu. Ovim projektom ponudit ćemo svim roditeljima i slavljenicima, zamjenu svih plastičnih jednokratnih materijala za one napravljene od održivog materijala. Tako ćemo roditeljima smanjiti količinu obveza o kojima moraju misliti prije rođendana i ponuditi alternativu. Kako je vrijeme rođendana opušteno, djeca se igraju, a roditelji napokon imaju malo vremena za sebe, ovo je prava prilika za pružanjem dobre prakse i pokazivanjem na koje sve načine možemo smanjiti plastiku u svakodnevnom životu.

 

Tijekom jesenskog perioda od rujna do listopada roditeljima smo ponudili proslavu ‘eko rođendana’ koji ima sve elemente dosadašnjih rođendana uz naglasak na ekologiji. Svi materijali koji se koriste kao plastični jednokratni bit će bez naknade zamijenjeni ekološki prihvatljivima. Tanjuri za tortu i kolače će biti od papira, žlice i vilice od drveta, dodatne posude za posluživanje hrane od drveta, plastične čaše ćemo zamijeniti papirnatima, a rođendanske ukrase izraditi sami od papira. Na rođendanu će biti dopuštena plastika, ali ona višekratna koja se može ponovno koristiti, odnosno ambalaža od pića koja se reciklira preko povratne naknade.

 

Tijekom rođendana smo roditeljima i djeci objašnili ideju našeg projekta. Po završetku igre na rođendanu, zajedno s djecom smo pospremili stol na kojem je bila proslava i očistili dio imanja. Djeca su uz našu pomoć sav otpad razvrstali, a mi ćemo im pokazati kako je prirodi jednostavnije razgraditi papirnati otpad od onog plastičnog, jednostavnim pokusima: otapanjem papira i plastike u čaši vode. Kao nagradu za sudjelovanje na ovom projektu, svaki slavljenik je dobio diplomu da je proslavio ‘Eko rođendan’ u Don Kihotu i da nije naštetio prirodi.

 

Sezona rođendana je gotova za ovu godinu, ali već se pripremamo za proljeće! Javite nam se za proslavu rođendana na imanju.