Postignuća i uspjesi na području primarne djelatnosti – hipoterapije, edukacijsko-rehabilitacijske terapije pomoću konja, aktivnosti pomoću konja, programa Male kacige:


Što se tiče naše osnovne djelatnosti, terapija i aktivnosti pomoću konja za djecu s teškoćama u razvoju, čitave smo ju godine od siječnja do prosinca provodili za naša 83 korisnika, čak i u ljetnim i zimskim mjesecima. I prošle 2020. godine udruga Don Kihot ostvarila je više od 2000 termina intervencija pomoću konja.


Postignuća u pružanju kvalitetnije usluge korisnicima:

U rujnu smo obnovili ugovor sa Grawe osiguranjem te već treću godinu zaredom osigurali sve svoje korisnike i time ostvarili jedan od godišnjih ciljeva udruge.


U lipnju 2018. smo na skupštini Hrvatskog saveza za intervencije pomoću konja održali prezentaciju o instrumentariju za terapije pomoću konja koji koristimo u udruzi (Documentations and Observation for Riding Interventions, DORI -K), a koji je naša edukacijska rehabilitatorica, Maja Vuga prevela i prilagodila. Prezentirali smo i nove programe usavršavanja i osposobljavanja za terapeute i instruktore donesenih u travnju.
Unutar projekta Ministarstva demografije, obitelji, mladih i socijalne politike kojeg smo provodili krajem 2019. i početkom 2020. osigurali smo novi didaktički materijal za vanjsku upotrebu te na taj način obnovili opremu koju koristimo u provođenju terapija pomoću konja i ostalih programa udruge, što značajno poboljšava kvalitetu našeg rada.

Postignuća u promicanju područja terapija pomoću konja u svrhu razvijanja cjelokupnog područja:


Udruga Don Kihot i u 2020. godini ulaže trud u poboljšanje i unaprijeđenje cjelokupnog područja. Tako smo u 2019. godini unutar Hrvatskog saveza za intervencije pomoću konja kao članovi Saveza sudjelovali u izradi Standarda područja intervencija pomoću konja, pomoću kojih su se odredili parametri za ocjenjivanje udruga na našem području djelovanja. Time se želi postići što kvalitetnijij i ujednačeniji rad svih udruga u Republici Hrvatskoj. Pozitivne promjene nastavili smo raditi i tokom 2020. godine kada je predsjednica udruge Don Kihot postala i predsjednica Hrvatskog saveza za intervencije pomoću konja kako bismo unaprijedili cjelokupno područje.


Provođenje vlastitih projekata i sudjelovanje u projektima drugih ustanova i organizacija civilnog društva u 2018. godini:


Udruga je u 2019. godini postigla veliki uspjeh tako što je prijavila i dobila prvi veći projekt Ministarstva demografije, obitelji, mladih i socijalne politike koji je započeo krajem 2019. godine a završava sredinom 2020. godine. Osnovni cilj ovog projekta bio je obogatiti i unaprijediti socijalne usluge namijenjene razvijanju socijalizacijskih i integracijskih vještina djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi, poboljšati im kvalitetu života te omogućiti rad na sebi i razvoj novih vještina. Kroz 6 mjeseci trajanja projekta omogućili smo redovito jahanje i edukativno-zabavne radionice na tjednoj bazi za 28 djece osnovnoškolske dobi (nekoliko vrtićke dobi) bez adekvatne roditeljske skrbi smještene u kući Sv. Franje u Vugrovcu. Projekt se pokazao vrlo uspješnim na veliku radost naših članova i volontera, a posebno djece štićenika u Kući. Suradnju ćemo nastaviti i po završetku projekta.

Udruga četvrtu godinu za redom prijavljuje i prolazi na natječajima Gradskog ureda za gospodarstvo,

energetiku i zaštitu okoliša. Neki od projekata su: „RECIKLIRAJ.ME“ u kojem smo osnovnoškolce kroz radionice educirali što je to biootpad i kompost, gdje ga odlažemo, izradili smo kompostere koje smo postavili u dvije osnovne škole u Sesvetama te na taj način olakšali djeci da se nauče što veći dio otpada reciklirati. Zatim „Na leđima konja kroz prirodne znanosti“ (cilj je bio osmišljavanje i izrada materijala za mali istraživački centar koji će se nalaziti na imanju u svrhu osviještavanja djece i odraslih o važnosti očuvanja prirode. Neizostavno je bilo i druženje s konjima te jahanje.), „Male kacige za veliki napredak“ (zajedničko jahanje i druženje korisnika udruge i njihovih vršnjaka iz doma u Nazorovoj s ciljem omogućavanja boljeg razvoja, odrastanja i rušenja predrasuda za obje osjetljive skupine društva.), „Heroji prirode“ (natjecanje u recikliranju 3 osnovne škole u Sesvetama) itd.


Suradnja sa ustanovama visokog obrazovanja:

Imamo kontinuiranu suradnju s Edukacijsko-rehabilitacijskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu. U sklopu kolegija “Rehabilitacija putem pokreta”, dolaze nam studenti na vježbe te volonteri preko kolegija “Volonterski rad”, program se provodi dvaput godišnje, već petu godinu za redom. Na godišnjoj razini u udruzi kroz vježbe i volontiranje sudjeluje 40tak studenata edukacijske rehabilitacije.

Suradnje sa centrima za odgoj i obrazovanje i ustanovama za odgoj i obrazovanje u 2020. godini:


Pred kraj 2019. godine kroz projekt Ministarstva demografije, obitelji, mladih i socijalne politike započeli smo suradnju sa Kućom Svetog Franje – kuća za smještaj djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Kroz projekt započela je prekrasna suradnja, gdje štićenici doma dolaze na naše imanje na zabavno edukativne radionice o sebi samima i svijetu oko sebe, uz učenje jahanja. Suradnja se nastavila kroz cijelu 2020. godinu, no naravno u ograničenjima zbog mjera koronavirusa. Udruga Don Kihot već nekoliko godina ostvaruje suradnje sa nekoliko osnovnih škola na području Sesveta i Grada Zagreba (OŠ Sesvete, OŠ Sesvetska Sopnica, OŠ Soblinec,…), zatim srednjim školama (Srednja škola Dugo Selo,..), učeničkim domom Maksimir,… itd.


Sudjelovanje u volonterskim akcijama i projektima:

U 2020. godini smo ponovno sudjelovali u volonterskoj akciji „72 sata bez kompromisa“ gdje su nam volonteri kao i svake godine jako puno pomogli.
Volonteri iz Udruge za promicanje inkluzije nastavili su nas posjećivati redovito jednom tjedno u prijepodnevnim satima i svojim doprinosom brinuti se o urednosti našeg imanja te razveseljavati jutarnja dežurstva.

Usluge za lokalnu zajednicu:


Već šestu godinu zaredom Udruga provodi interaktivne radionice za djecu u dobi od 4 do 15 godina „Donkihotovska jesenska i proljetna škola“. Ovim zabavnim i edukativnim radionicama omogućujemo igre, učenje kroz zabavu i jahanje našim korisnicima i upisanim polaznicima.
Mjesečno Udruga ima i preko 500 posjetitelja kroz sve aktivnosti i programe koje provodi. Sudjelovali smo i u organizaciji koorporativnih volontiranja, kao i team buildinga te na taj način širili priču o terapijama pomoću konja, našoj misiji i viziji kao i otvorenosti ka lokalnoj zajednici.


Ovim putem se zahvaljujemo svima koji su na male i velike načine podržavali naš rad u 2020.! Veselimo se nadolazećoj godini, a Vama želimo da 2021. bude uspješna, ispunjena i radosna!