Projekt “Koristi pa iskoristi”

Učenici sedmih razreda Osnovne škole Miroslava Krleže, Zagreb sudjelovali su u kreativnoj radionici prenamjene otpada u korisne predmete. Aktivnosti su dio projekta ”Koristi pa iskoristi” kojeg sufinancira Grad Zagreb s 10.000 kuna.

Učenici su pod vodstvom pedagoga Igora Salopeka i razrednika Vesne Palijan i Damira Džaje, izradili hranilice za ptice, spremnike za hranu, uredski materijal, ukrasne svjetiljke i drugo.

Javni natječaj za financiranje programa i projekata udruga iz područja zaštite okoliša i održivog razvoja iz Proračuna Grada Zagreba za 2021.

Koristi pa iskoristi

Partner: Osnovna škola Miroslava Krleže, Zagreb

iznos: 10.000kn

trajanje: prosinac 2021

U projektu sudjeluju učenici generacije sedmih razreda OŠ Miroslava Krleže. Učenicima će na početku projekta na satu razrednika u školi biti prezentiran projekt s video materijalima. Zadatak svih učenika će biti skupiti vrijedne sirovine iz svog kućnog otpada potrebne za radionice projekta: traper hlače, staklenke, limenke, plastične boce, role iskorištenog toaletnog papira te knjige. Učenici će se sami javiti za radionicu (od ukupno šest) na kojoj žele sudjelovati i podijeliti u timove po četvero. Na predviđeni dan radionica, učenici će doći u svojim grupama pod nazivom „Recycling squad“ na imanje udruge i donijeti vrijedne sirovine iz otpada koje će na radionici reciklirati. Ostali pomoćni materijal će osigurati udruga. Učenici će tako, uz upute, samostalno izrađivati hranilice za ptice od plastičnih boca, hranilice za price od rola papira, male košare od trapera, reciklirati staklenke u solarne lampe za stolove, izraditi limenke koje će služiti kao posude za bojice i flomastere te izraditi ormar i napuniti ga knjigama. Ormar će služiti kako jedinstveno mjesto u zajednici gdje svatko može donijeti svoju staru knjigu i zamijeniti je za drugu koju želi iz ormara. Učenici će sami svoje radionice snimati kamerom i zabilježiti svaki dio procesa kako bi video-blog služio kao upute drugima u zajednici da iskoriste vrijedne sirovine iz otpada. Video-blogovi će biti objavljeni na webu i društvenim mrežama Udruge i škole partnera te prikazane učenicima na satu razrednika.