Ovaj projekt sufinanciran je od Grada Zagreba s 10.000 kuna!

 

Želimo spojiti dvije marginalizirane skupine djece i mladih u Gradu Zagrebu i pomoći im da međusobnim druženjem podignu kvalitetu svog života i pozitivno djeluju jedni na druge. Naši korisnici (djeca s teškoćama u razvoju) će provoditi zajedničko vrijeme sa štićenicima Dječjeg doma Zagreb. Djeca iz Dječjeg doma koji su tipičnog razvoja će svojim aktivnostima i suradnjom pomoći u svakodnevnim zadacima na imanju našim korisnicima. S druge strane, korisnici će imati koristi i zbog zajedničkog jahanja, gdje terapiju neće doživljavati kao terapiju već zajedničko druženje s konjima i drugom djecom. Tijekom dva mjeseca jahanja, svake nedjelje će dolaziti naši korisnici, a kao partneri u terapiji i aktivnostima izmjenjivati njihova braća, sestre i prijatelji te štićenici Dječjeg doma Zagreb.

 

Opći i osnovni cilj projekta je osiguravanje zajedničkog jahanja djece s teškoćama u razvoju i djece tipičnog razvoja u svrhu inkluzije. Djeca tipičnog razvoja će u ovom projektu biti braća i sestre naših korisnika te mladi iz Dječjeg doma Zagreb. Udruga Don Kihot pruža djeci s teškoćama u razvoju potrebnu terapiju pomoću konja i hipoterapiju (fizioterapija na konju) koju provode licencirani terapeuti Udruge. No, naši terapeuti uviđaju gore spomenuti problem inkluzije djece s teškoćama u razvoju u društvu te su osmislili novi program “Male kacige”, gdje djeca s teškoćama u razvoju i djeca tipičnog razvoja jašu zajedno. Program nazivamo “Male kacige”, te se njime osigurava vršnjačka potpora djeci s teškoćama u razvoju, potiče se zajednička suradnja te stvaranje prijateljstava. Radeći istu aktivnost (u ovom slučaju jahanje) ruše se predrasude kako djeca s teškoćama u razvoju imaju problem. Ovako želimo pokazati da i ona mogu sve, samo im je potrebna naša asistencija u nekim aktivnostima. Djeci s teškoćama u razvoju će se ovako višestruko poboljšati samopouzdanje, komunikacija s terapeutom kao i njihovim partnerom/partnericom u jahanju i omogućiti brži napredak u terapiji. Djeci tipičnog razvoja pokazujemo sposobnosti djece s teškoćama u razvoju, pomažemo u prihvaćanju različitosti te rušenju predrasuda. Cilj projekta je i boravak djece u prirodi, zajednička igra nakon jahanja, zajedničko sudjelovanje u radionicama, rješavanje zadataka i napredak.

 

Zajedničkim sudjelovanjem na projektu naših korisnika (djece s teškoćama u razvoju) i mladih iz Dječjeg doma Zagreb ćemo omogućiti bolji razvoj, odrastanje i razbijanje predrasuda obje osjetljive skupine društva.

 

Projekt je trenutno u tijeku, a više informacija o njemu donosimo po završetku godine.