Odigraj interaktivni kviz i osvoji jahanje na imanju Udruge Don Kihot! Odigraj kviz, nauči što se sve može odložiti u komposter i osvoji pokazno jahanje u Don Kihotu. Kviz je moguće igrati neograničen broj puta.

5 najboljih osvaja pokazno jahanje (uvjeti jahanja: svi jahači moraju imati manje od 80kg, za starije od 4 godine). Nagradu je moguće prenijeti na drugu osobu.

Nemojte nam zaboraviti ostaviti svoje ime, prezime i mail adresu na kraju kviza.  Kviz traje do 29.12. do 23:59!

Prije kviza pročitajte sve o našem projektu te se informirajte što se sve može kompostirati. 

Učenici OŠ Sesvetska Sopnica i OŠSesvete su sudjelovali u projektu Recikliraj.me i imali prilikuj igratikviz. Ovo su najuspješniji učenici koji su osvojili pokazno jahanje u DonKihotu. Učitelji u vašoj školi će vam sve reći kada možete doći na jahanje kod nas.

Ime i škola
Petra B. 5.D OŠ Sesvete
Andrej Š. 3.d OŠ Sesvete
Anja B. OŠ Sesvetska Sopnica
Ariela B. 2.c OŠ Sesvete
Karla P. 3.a OŠ Sesvete
Korina P. 4.a OŠ Sesvetska Sopnica
Lana B. 1.c. OŠ Sesvete
Leona H. 3.e OŠ Sesvete
Leona H. 5.d OŠ Sesvete
Matej K. 4.a OŠ Sesvetska Sopnica
Mihael H. 6.a OŠ Sesvete
Tamara Š. 6.d OŠ Sesvete

Partneri projekta:

Osnovna školaSesvetska Sopnica
Sopnička 69,10360 Sesvete

OŠ Sesvete
Ivana Gorana Kovačića 19, 10360 Sesvete

Tvornica klikova – udruga multimedijskih kreativaca
Čulinečkca cesta 56, 10040 Zagreb

PROJEKT UKRATNO:
Projektom želimo organizirati edukaciju učenika sedmih i osmih razreda osnovne škole s područja gradske četvrti Sesvete o odlaganju biootpada. Uz edukaciju, projektom želimo izgraditi pored dvije partnerske škole drveno kompostište gdje će učenici u praksi naučiti što je biootpad, kakav otpad se na kompostište odlaže te koji je krajnji rezultat kompostiranja. Također bi jedno kompostište bilo izgrađeno i na imanju Udruge kako bi svi posjetitelji mogli razdvajati i biootpad.

Tijekom 2019. godine Grad Zagreb uvodi nove kante ispred kuća i stanova stanovnika Zagreba – kante za biootpad. Kako bi se smanjio volumen miješanog smeća, građane je potrebno educirati, pokazati kako se biootpad odvaja te koji je krajnji rezultat. Naša želja projektom je educirati učenike sedmih i osmih razreda osnovnih škola s našeg područja i stvoriti novu generaciju mladih koji će se odgovornije ponašati prema svom okolišu. U dosadašnjim projektima smo mladima pomogli razumjeti odvajanje plastike, papira i stakla, a kante za biootpad su novost koja mnogima predstavlja konfuziju.

Kuhinjski otpad predstavlja najveći dio otpada kojeg bacamo svaki da. A velik dio tog kuhinjskog otpada se može kompostirati i tako stvoriti vrijedna sirovina, odnosno odlagati u kontejnere za biootpad. Čak 39% ukupnog otpada je kuhinjski otpad, 25% papir, 16% plastična i metalna ambalaža, 6% staklo i 14% ostalo prema javno objavljenoj statistici tvrtke Komunalno Hvar d.o.o.

Prvi korak projekta je edukacija učenika o važnosti razvrstavanja otpada, podizanje svijesti o održivom životu i načinom na koji se otpad može razvrstati. Edukaciju ćemo provoditi direktnim razgovorom s učenicima na grupnim predavanjima u školama kao i promotivnim materijalima na školskim hodnicima. Učenici će u direktnim predavanjima imati priliku postaviti pitanja, diskutirati o problematici otpada u Gradu Zagrebu i dobiti odgovore na eventualne nejasnoće oko razvrstavanja otpada.

Učenicima je potrebno na primjeru pokazati što se smije odlagati u kompostere: kuhinjski otpad (ostaci i kora voća i povrća, ljuske jaja, talog od kave, vrećice od čaja, ostatci kruha, listovi salate, blitve, kelja i sl.) , vrtni ili zeleni otpad (uvelo cvijeće, granje, otpalo lišće, otkos trave i živice, zemlja iz lončanica, ostaci voća i povrća i sl.), male količine ostalog biootpada (kora drveta, kosa i dlaka, piljevina, papirnate maramice, borove iglice, male količine papira u koje su bili zamotani kuhinjski otpaci).

I naravno naglasiti kakav otpad nije za kompostere ni za smeđe kante u njihovoj ulici: ostaci termički obrađene hrane, meso, riba, kosti, koža, mliječni proizvodi, ulja i masti, pepeo, ambalaža (kartonska, staklena, plastična), guma, opasni otpad, obojeni i lakirani drveni otpad, odjeća, cigarete i dr. Učenicima ćemo objasniti kako zbog sanitarno higijenskih razloga, trebaju odlagati biootpad u biorazgradive vrećice, papirnate vrećice ili ga omotati u papir za svoje smeđe kante, odnosno bez omota baciti u kompostere pored škola.

U drugom dijelu projekta ćemo sagraditi drvene kompostere u dvorištima škola partnera. Bit će izrađeni od drvenog materijala koji se lijepo uklapa u okoliš, a učenicima će služiti kao mjesto za kompostiranje i učenje. Po jedan komposter će biti izgrađen u dvorištu OŠ Sesvetska Sopnica i OŠ Sesvete te jedan na imanje Udruge Don Kihot. Djeci i mladima je najlakše probleme objasniti na primjeru, a još lakše uče ako znaju ciljeve svog rada. Kod kućnog razvrstavanja otpada nemaju osjećaj ni informacije što se dalje događa s materijalima koje su razvrstali i cijeli proces im se čini apstraktan. Zato su naši komposteri savršen primjer kako bi učenici sami vidjeti učinke svojih postupaka i na kraju vidjeli rezultat koji mogu koristiti – kompost za sadnju. Nakon izgradnje kompostera s učenicima ćemo provesti edukaciju izvan učionica. Pod velikim odmorom kada većina njih jede užinu pokazat ćemo im na konkretnim primjerima koje stvari se mogu odlagati u kompostere te opet odgovoriti na njihova pitanja oko ovog problema.

Komposteri koje ćemo izrađivati bit će zapremine 600L, dimenzija 80x80x95cm. Važno je da komposter bude pozicioniran na mjestu koje ima dobar protok zraka, njegove bočne stranice imat će male otvore. Ne postoji donja stranica jer kompost mora biti u dodiru s tlom, a gornja strana će biti napravljena da se može otvarati i ubacivati novi biootpad. Prednja donja strana kompostera mora biti pomična kako bi se lakše došlo do humusa po završetku kompostiranja. U svako kompostište ćemo dodati biološke enzimske proizvode koji će pomoći u procesu kompostiranja.

Posebne edukacije će se provoditi na imanju udruge gdje ćemo dodati novi drveni komposter na vidljivo mjesto. Tako ćemo uz istaknute oznake razvrstavanja otpada na papir, plastiku i staklo, potaknuti posjetitelje da razvrstavaju i biootpad. Informativna tabla pored kompostišta će svima razumljivim jezikom objasniti što se u komposter ubacuje, a što ne. Ista pravila vrijede i za kante biootpada koje dolaze ispred njihovih kuća, odnosno stanova te će posjetitelji naučena znanja moći koristiti i u vlastitom domaćinstvu.

Za učenike osnovnih škola kao i sve posjetitelje imanja bit će izrađena online aplikacija koja se može otvoriti na mobilnim uređajima u suradnji s partnerskom udrugom. Aplikacija će biti koncipirana kao kviz u kojem učenici između dva ponuđena odgovora moraju odabrati onaj koji se može odlagati u kante za biootpad odnosno izgrađene kompostere. Ovo je igra vještine i brzine te će postojati popis najuspješnijih u kvizu. Može se igrati nebrojeno mnogo puta, a učenicima će kroz igru, zabavu i natjecanje pokazati što se može odlagati u kante biootpada. Tijekom studenog i prosinca će učenici moći bilježiti svoje najbolje rezultate te će 10 najboljih biti nagrađeno s jahanjem na našem imanju. Nagrada je u ovom slučaju još jedan benefit projekta jer će djeca boraviti u prirodi, baviti se fizičkom aktivnošću te se upoznati s ekološkim imanjem koji u svakom svom koraku podiže razinu samoodrživosti.

Odgovornim pristupom prema odvajanju biootpada svi zajedno: razvijamo zdrave ekološke navike, smanjujemo količine otpada na odlagalištu, proizvodimo korisni kompost za zelene površine, smanjujemo emisije stakleničkih plinova i štitimo okoliš. Sve ove pozitivne učinke želimo prenijeti na nove generacije. Nakon provedene edukacije i projekta, učenici i njihovi prijatelji te svi posjetitelji imanja će znati kako razvrstati biootpad u kontejnere koji će im ove godine biti postavljeni ispred kuća, odnosno zgrada. Zbog edukacije koja se provodi kroz igru i zabavu, učenici će svoje znanje rado prenijeti i svojim prijateljima u školi i susjedstvu, a također im reći da se priključe u igru gdje mogu osvojiti druženje sa životinjama na našem imanju i jahanje. Mladima će ovaj projekt biti i prilika za usvajanje vještina koje će lako naučiti, a koristiti cijeli život.

TRAJANJE PROJEKTA: 1.10.-31.12.2019

UKUPNI PRORAČUN PROJEKTA:
Financiranje odobreno od Grada Zagreba: 15.789,72
Vlastita sredstva: 15.806,86
Ukupni proračun: 31.596,57

Voditeljica projekta: Marita Mučić, mag.biol.exp. i predsjednica Udruge Don Kihot