PRIKLJUČI SE NAŠOJ NAJVEĆOJ DONATORSKOJ AKCIJI DO SADA. ZAJEDNO IZGRADIMO NOVO IMANJE PORED SV. IVANA ZELINE!

UVOD
Udruga Don Kihot svaki dan već više od 10 godina pruža terapiju pomoću konja za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom. Udruga trenutno brine o 8 konja te više od 90 korisnika hipoterapije. U Hrvatskoj, djeca s teškoćama u razvoju mogu dobiti terapiju pomoću konja samo kroz ovakve volonterske organizacije. Udruga je nedavno kupila novo zemljište i treba vašu pomoć za njegovu potpunu izgradnju. Novo imanje znači veći prostor s manje troškova, bolja kvaliteta terapije za korisnike, veći broj korisnika u budućnosti i realizacija novih projekata. Pomozite da zajedno otvorimo Centar za intervencije pomoću konja, koji će veličinom i kvalitetom biti prvi takav u Hrvatskoj.

JEDNA OD NAJKVALITETNIJIH ORGANIZACIJA U HRVATSKOJ ZA INTERVENCIJE POMOĆU KONJA
Postoji velik broj organizacija u Hrvatskoj koje se bave terapijama i aktivnostima pomoću konja. Kako ne postoji konkretna standardizacija pravila, teško je potvrditi kvalitetu. Don Kihot je ipak jedna od najjačih i najkvalitetnijih organizacija u svom sektoru prema mnogo pokazatelja. Redovnih jahača (djece s teškoćama) je ukupno 92, godišnje je to preko 2.000 termina intervencije pomoću konja i programa „Male kacige“, udruga postoji više od 10 godina te terapiju i udrugu vode visokoeducirani djelatnici. U udruzi djeluju: terapeut sa završenim Edukacijsko-rehabilitacijskim fakultetom i edukacijom za hipoterapeuta, četiri instruktorice aktivnosti pomoću konja za osobe s invaliditetom te licencirana hipoterapeutkinja. U udruzi djeluje deset redovnih članova, 50 volontera te 300-tinjak pridruženih članova. Udruga svojim kapacitetom, brojem i kvalitetom terapija te suradnjom s državnim institucijama (Edukacijsko-rehabilitacijskim fakultetom, Centrom za odgoj i obrazovanje Dubrava, Centrom za odgoj i obrazovanje Slava Raškaj te Ministarstvom pravosuđa) predstavlja primjer kvalitete u sektoru terapija i intervencija pomoću konja.

ZAŠTO NOVO IMANJE
Novo imanje je u vlasništvu udruge te omogućuje razvijanje novih projekata i usluga za zajednicu. Trenutni prostor udruge u Šimunčevcu (Sesvete kraj Zagreba) je u najmu od privatnog vlasnika. Cijena prostora se konstantno povećava bez značajnog ulaganja u postojeće stanje. Trenutno imanje nema tekuću vodu što znači da volonteri ručno nose vodu konjima u kantama. WC je prilagođen osobama u invalidskim kolicima, ali to i dalje nije na potrebnoj razini. Također, postojeći objekti se ne obnavljaju te ograničenost imanja s drugim privatnim zemljištima nema prostor za širenje. Novo imanje znači manje troškove održavanja i sigurnost za nastavak rada udruge. Udruga se mora iseliti s postojećeg imanja do kraja 2022. godine. Novo imanje se nalazi samo 13km od postojeće lokacija u naselju Goričica (Sv. Ivan Zelina) gdje će udruga raditi na jačanju i razvijanju lokalne ruralne zajednice.

NOVI CENTAR
Novo imanje će biti više od samog mjesta za terapiju djeci s teškoćama u razvoju. Povećat će se kapacitet i broj usluga. Evo koje bi bile djelatnosti Centra za intervencije pomoću konja:

 1. Provođenje dosadašnjih programa intervencija pomoću konja:
  • Terapija pomoću konja
  • Aktivnosti pomoću konja
  • Hipoterapija
  • Feniksova staza (aktivnosti uz konja)
 2. Proširenje usluga koje nudimo korisnicima otvaranjem novog Centra za intervencije pomoću konja: set terapija koje bi bile omogućene djeci s teškoćama u razvoju, a koje uključuju:
  • edukacijsko – rehabilitacijsku terapiju i razvojnu procjenu,
  • floor time pristup,
  • savjetovanje roditelja o poticanju perceptivno-kognitivnog razvoja djeteta s teškoćama u razvoju (psihoterapija za djecu, adolescente i obitelj, te psihoterapija pomoću konja te fizioterapija)
 3. Edukacija novih terapeuta i instruktora aktivnosti pomoću konja za osobe s invaliditetom
 4. Provođenje znanstveno istraživačkih radova u području intervencija pomoću konja
 5. Suradnja s institucijama visokog obrazovanja (Edukacijsko rehabilitacijski fakultet)
 6. Provođenje radionica, seminara i predavanja na temama vezanim uz terapije pomoću konja i djecu s teškoćama u razvoju
 7. Osnivanje centra za rekreaciju i druženje u kojem će moći sudjelovati djeca iz lokalne zajednice
 8. Dječje igralište, park za djecu i taktilna staza (prilagođeno i za djecu s teškoćama u razvoju)
 9. Prostor za organizaciju raznih evenata

RADOVI SU VEĆ KRENULI

TERAPIJA KOJA MIJENJA ŽIVOT
Terapija i intervencije pomoću konja nisu subvencionirani niti organizirani u sustavu hrvatskog zdravstvenog osiguranja. Djeca s teškoćama u razvoju kojima liječnici preporuče terapiju pomoću konja, takvu uslugu moraju pronaći u organizacijama civilnog društva kao što je Don Kihot. Terapija pomoću konja je višestruko dokazana i priznata terapija od struke te služi kao dopuna fizikalnoj terapiji s tla, terapijama psihologa i logopeda. Tijekom terapije se razvija jedinstvena veza između korisnika i konja. Jahanje povećava samopouzdanje zbog upravljanja velikom životinjom, konjski pokret potiče mišiće i zdjelicu jahača na kretanje, poboljšava se mišićni tonus i bolja ravnoteža te je djeci omogućen jedini tip terapije koji nije u zatvorenom prostoru. Djeca uče neverbalnu komunikaciju s konjem, a istovremeno povećavaju verbalnu komunikaciju s terapeutom. Briga i priprema konja za jahanje je također dio jedinstvene terapije koju provodi Don Kihot. Terapija pomoću konja nije pokrivena nikakvim osiguranjem te je rad udruge usmjeren i na druge djelatnosti kako bi cijena terapija ostala niska i prihvatljiva svim roditeljima.

MLADE ŽENE VODE UDRUGU
Visokoeducirani mladi ljudi su ono što Don Kihot snažno vodi naprijed (prosjek godina 25-35 godina). Na svim odlučujućim pozicijama udruge su žene. Većinu fizičkog rada na imanju i svakodnevnu brigu oko konja obavljaju žene. Sve oblike terapije i jahanja provode žene. Predsjednica udruge je također žena (Marita Mučić) koja je ujedno i predsjednica Hrvatskog saveza za intervencije pomoću konja koji okuplja najveći broj organizacija za terapije i intervencije pomoću konja u zemlji. Većina volontera su volonterke. I zato je Don Kihot toliko progresivna i uspješna organizacija.

HUMANI ODNOS PREMA ŽIVOTINJAMA
Konj nije sredstvo koje se koristi za terapiju, konj je partner u terapiji. Na takvim temeljima je nastao Don Kihot prije 10 godina i tako djeluje svaki dan. Svaki od 8 konja koji su trenutno u udruzi, svakodnevno boravi na otvorenom prostoru i pašnjacima. Konji imaju tjedni ciklus rada, odmora i treninga. U našoj udruzi nema jahanja za osobe teže od 80 kg kako bi konji pružali kvalitetnu terapiju djeci, našim redovnim jahačima. Don Kihot se brine i o drugim malim životinjama: dvije koze, vijetnamsko prase, poni, kunići, mačići te golubovi. Svi oni su jednako važni članovi udruge kao i ljudi. Brigom o životinjama, Don Kihot uči sve posjetitelje, pogotovo djecu, kako bi se trebali odnositi prema njima. Udruga služi kao dobar primjer i mjesto edukacije za sve posjetitelje.

PRILIKA MLADIMA ZA VOLONTIRANJE
Inkluzija je jedno od najvažnijih temelja Don Kihota. To znači prilika za sve i svakoga. Kako pružamo priliku za uključivanje korisnika u našu zajednicu, tako pružamo i priliku volonterima. Ponosni smo što u udruzi volontiranju mladi s teškoćama u razvoju te mladi iz lokalne zajednice iz obitelji različitih mogućnosti. Za nas nikad nije postojala razlika u seksualnoj orijentaciji, vjerskom opredijeljenu, narodnosti niti rasi. Baš zbog toga su naši volonteri pronašli mjesto za sebe u Don Kihotu gdje svojim volontiranjem pomažu drugima i upoznaju nove prijatelje. Volonterima Don Kihot pruža prostor za samoostvarenje, druženje, upoznavanje drugih kroz upoznavanje samih sebe. Ovdje uče nove, za život važne vještine: timski rad, suradnja, odgovornost i sve ostale vještine potrebne za zapošljavanje ili napredovanje na postojećem poslu. Posebno za vrijeme pandemije koronavirusa, naš volonterski tim bio je jako sretan što je imao prostor gdje mogu boraviti na otvorenom i pomagati. Svi volonteri imaju organiziranu internu edukaciju, volonterske treninge, nagrade za volontiranje, volonterska druženja, volonterski kamp i još mnogo toga.

DRUŠTVENI RAD OSUĐENICIMA
Don Kihot je već godinama prilika kažnjenicima za novi početak. U suradnji s Ministarstvom pravosuđa RH više od 30 osoba je odradilo rad za opće dobro i pomoglo radu udruge. To je prilika za učenje novih vještina, sudjelovanje u radu sa životinjama i pomoć djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom.

MJESTO GDJE DJECA UČE O ŽIVOTU NA SELU
Don Kihot je uvijek bio mjesto otvoreno za cijelu lokalnu (i širu) zajednicu. Imanje udruge je uvijek moguće posjetiti tijekom radnog vremena, a vikendom je moguće jahanje u dogovorenim terminima. Znamo da neka djeca u urbanim sredinama nemaju priliku vidjeti kako seosko imanje izgleda, upoznati domaće životinje i družiti se s konjima. Zato nas veseli svaki novi posjetitelj. Novo imanje udruge je dovoljno blizu Zagrebu, a opet dovoljno daleko da nestane sva buka i gužva, i da zrak bude čišći.

RAZVOJ LOKALNE ZAJEDNICE
Don Kihot djeluje izvan velikih gradova, u maloj sredini koja ima više prostora za ispašu naših konja. Ponosni smo što smo u maloj lokalnoj zajednici uvijek radili velike stvari. Svojim djelovanjem smo proširili aktivnosti za lokalno stanovništvu, omogućili novi tip rekreacije, ponudili mogućnost volontiranja i druženja mladih ljudi, ali i potaknuli ekonomiju. Zbog priče o Don Kihotu, mnogu posjetitelji prvi put posjete ovaj kraj (Prigorje kraj Zagreba), a proširenjem djelatnosti na novom imanju, otvorit će se mogućnosti i za nova radna mjesta. Našim djelovanjem na ovom području omogućujemo terapiju pomoću konja ne samo za djecu iz Zagreba, već iz Vrbovca, Dugog Sela, Svetog Ivana Zeline i okolnih naselja.

DOSADAŠNJI USPJESI
Udruga ima više od 90 redovnih korisnika koji jašu na tjednoj bazi, te se tako godišnje ostvari preko 2000 termina intervencija pomoću konja i ostalih programa udruge. U udruzi godišnje se proslavi više od 100 dječjih rođendana te kroz njih udruga omogućuje proslavu na otvorenom, seoske igre, druženje sa životinjama te jahanje konja za preko 1.500 djece godišnje. Udruga Don Kihot je u 2021. godini kroz projekt „PEPCO MALE KACIGE“ omogućila besplatne radionice i posjetu našem imanju te jahanje za više od 50 nove djece s teškoćama u razvoju, (od toga njih 12 ujedno i bez adekvatne roditeljske skrbi), 40 djece tipičnog razvoja te 30 djece iz udomiteljskih obitelji. Ujedno udruga kroz 2020. i 2021. godinu osigurava besplatne dolaske za 30tak djece bez adekvatne roditeljske skrbi Kuća Sv. Franje u Vugrovcu. Kroz Donkihotovske proljetne i jesenske škole te Ljetne kampove godišnje oko 50 dijete sudjeluje i uči o konjima, prirodi, životu na selu. Udruga redovito provodi godišnje projekte Grada Zagreba. Te ima preko 1.500 dodatnih posjetitelja godišnje koji dođu obići imanje, upoznati se s našim radom te jahati.

KAKO POMOĆI
Sve što Don Kihot radi do sada, nastavit će i dalje. Novo imanje će omogućiti veće kapacitete, nove djelatnosti i još kvalitetnije projekte. Bez vaše pomoći, Don Kihot neće moći nastaviti s radom. S postojećeg imanja se moramo iseliti do kraja 2022. godine. Ali mi smo optimistični jer znamo da uz puno malih ruku podrške, možemo zajedno izgraditi novi Centar za intervencije pomoću, prvi takvog tipa u Hrvatskoj. Evo kako možeš pomoći već sad:

 1. Podijeli priču! – Svatko ima nekoga tko pozna nekoga tko zna još nekoga. Podijeli našu priču, neka dođe do što većeg broja ljudi. Puno malih ruku može napraviti čuda!
 2. Komentiraj! – Mi imamo milijun ideja za novo imanje, ali ti imaš sigurno milijun i jednu. Podijeli s nama što nedostaje u našem planu, što bi moglo biti bolje i idemo zajedno napraviti novi Centar za intervencije pomoću konja.
 3. Doniraj! – Iznos nije bitan, važno je da idemo zajedno do zadanog cilja. Pogledaj naš troškovnik i što je sve potrebno za novo imanje. Odluči se na generalnu donaciju ili odaberi specifični proizvod koji želiš donirati. Donacije može biti u novcu ili u samom materijalu.
 4. Posjeti nas! – Dođi na postojeće imanje udruge Don Kihot i upoznaj nas. Upoznaj naše ljude, životinje i otkrij što sve možeš raditi. Korištenjem bilo koje usluge direktno pomažete nastavku rada udruge.
 5. Volontiraj! – Prijavite se za volontiranje u budućnosti. Na novom imanju će biti organizirano jako puno volonterskih akcija. Prijavi se na newsletter i saznaj kada će biti potrebna i tvoja pomoć. Upoznaj nas, upoznaj nove ljude i budi dio velike priče koje se gradi u blizini Sv. Ivana Zeline.

IBAN: HR8723400091110409752 (Privredna banka Zagreb)

TRANSPARENTNOST
Za nas ovo nije prvi projekt, ali je najveći koji radimo. I želimo ga napraviti kako treba. Zato smo zahvalni na svakoj donaciji i na svakoj pomoći u projektu. Također želimo pokazati točno gdje je svaka kuna, euro i donirana daska otišla. Zato će na kraju projekta biti dostupan detaljan izvještaj s popisom svih donacija i priloženim računima na što su donacije potrošene. Sve što je potrebno je u troškovniku, donirati možete u novcu ili navedenom materijalu. Za specifične donacije, javite se posebno kako bismo zajedno pronašli najkorisnije rješenje. Svaka osoba i tvrtka koji doniraju će imati posebno mjesto zahvale na našem imanju i na našim web stranicama. Nakon donacije, javite se mailom sa svojim podacima kako biste nam dopustili prikupljanje i objavljivanje vaših osobnih podataka (fotografija, puno ime i prvo slovo prezimena). I naravno, pošaljite vašu adresu kako bi vam mogli poslati zahvalu.

Detaljni troškovnik

1.Ograda Centra 55.000,00 kn
 1.1. Ograda na ulazu u Centar40.000,00 kn
 a) betoniranje stupova5.000,00 kn
 b) drvna građa17.000,00 kn
 c) majstor za izradu ograde18.000,00 kn
   
 1.2. Ograda na ostatku Centra15.000,00 kn
 a) betoniranje stupova5.000,00 kn
 b) metalni stupovi8.800,00 kn
 c) mreža 1.200,00 kn
   
2. Grubi radovi sa strojevima/ kultiviranje zemljišta15.000,00 kn
 a) navoz zemlje7.000,00 kn
 b) rad bagera i buldožera8.000,00 kn
   
3.Jahalište70.000,00 kn
 a) navoz šodera20.000,00 kn
 b) geotekstil9.000,00 kn
 c) navoz pijeska 30.000,00 kn
 d) drveni rubnjaci jahališta3.000,00 kn
 e) drvena ograda jahališta5.000,00 kn
 f) boje za ogradu i vijci za učvršćivanje3.000,00 kn
   
4.Veliki šator (unutar šatora štala i prostor za sijeno te mašineriju Centra)180.000,00 kn
 a) podloga i temelji za šator40.000,00 kn
 b) kupnja šatora100.000,00 kn
 c) pregrade za bokseve unutar šatora 40.000,00 kn
   
5.Cesta unutar Centra15.000,00 kn
 a) šoder 11.000,00 kn
 b) geotekstil2.000,00 kn
 c) rubnjaci2.000,00 kn
   
6.Mostić na ulazu 10.000,00 kn
 a) cijevi za kanale1.500,00 kn
 b) beton i armirane šipke7.500,00 kn
 d) drvo za šalovanje1.000,00 kn
   
7.Vegetacija na području Centra15.000,00 kn
 Živica 5.000,00 kn
 Stabla 7.000,00 kn
 Ukrasno grmlje3.000,00 kn
   
8.Igralište za djecu40.000,00 kn
 a) postavljanje geotekstila2.000,00 kn
 b) navoz šodera 8.000,00 kn
 c) postavljanje dječjeg igrališta 30.000,00 kn
   
9.Infrastruktura 14.000,00 kn
 Električni priključak7.000,00 kn
 Priključak za vodu7.000,00 kn
   
10.Videonadzor5.000,00 kn
 Kamere na ključnim mjestima5.000,00 kn
   
11.Članski kafić i prostor za druženje, te natkrivene terase za posjetitelje80.000,00 kn
 b) betonski temelji10.000,00 kn
 c) drvena nadstrešnica40.000,00 kn
 d) metalni kontejner 30.000,00 kn
   
 UKUPNO: 494.000,00 kn