0% SMEĆA!

 

Projekt ‘0% SMEĆA’ je samo nastavak rada Udruge Don Kihot prema pravilima i principima koje smo postavili prije nekoliko godina. Želimo biti zelena oaza gdje priroda, ljudi i životinje žive u sukladnom suživotu. Svakim danom pazimo na resurse i kako se odnosimo prema prirodi. Realizacijom ovog projekta omogućili bismo bolju infrastrukturu za razdvajanje otpada i recikliranje kao i bolju promidžbu kako bi za naš rad čulo što više ljudi. Tako bismo postali primjer dobre prakse i svima pokazali kako se otpad može pametno zbrinjavati, samo ako se malo potrudimo.

            Ovo su stavke kojih se pridržavamo i želimo ih uz dobru infrastrukturu realizirati do kraja. U našem radu i projektu želimo zadovoljiti sljedeće stavke:

 

  1. „Zero waste“ – Sortiranje otpada

Želimo stvoriti okruženje bez ikakvog otpada. Sva iskorištena ambalaža i otpad je za nas nova sirovina za korištenje ili prenamjenu. Nema otpada. Biljni ostaci će se bacati u kompost, u kafiću se koriste samo jednokratni papirnati i drveni materijali koji se kasnije mogu koristiti za potpalu vatre, staklo se koristi ponovo, plastična ambalaža se prema zakonima Republike Hrvatske vraća dobavljaču koji ponovo puni ambalažu. Vrećice od čaja i kave se također kompostiraju. S metalnom ambalažom, koje ima jako malo, rukujemo kao i s plastikom.  Ne samo da nećemo stvarati otpad, nego ćemo otpad koristiti za gradnju dodatnih sadržaja na imanju. S nekim projektima smo već počeli i nastavit ćemo. Od starih guma izgradili smo dijelove igrališta, transportne palete su nam poslužile za izgradnju zidova i polica, drvene košare za ladice i slično…

 

  1. Kompost

Sav biljni materijal koji se odvoji u otpadu ide u kompost. U njega unosimo i sve ostatke hranjenja životinja. Kako bi se kompost mogao bolje raspadati, koristit ćemo životinjski izmet. A konačni kompost će služiti kao dohrana eko-vrtu.

 

  1. Solarni paneli

Naša farma je trenutno jako mali potrošač električne energije. Koristimo je većinom za rasvjetu i električne uređaje. S malim brojem solarnih panela možemo osigurati energetsku neovisost farme. Struja je potrebna u kafiću za kuhanje kave i grijanje mlijeka, rasvjetu, hlađenje pića. Na cijelom imanju koristimo halogene žarulje za rasvjetu, električna energija je još potrebna samo za punjenje mobitela i ostalih elektronskih uređaja volontera. Dok ne skupimo dovoljno sredstava za ovu investiciju, tijekom projekta ćemo aktivirati električnu opskrbu iz obnovljivih izvora energije – HEP ZelEn. Na taj način ćemo imati podrijetlo električne energije koje se dokazuje: ukidanjem dovoljnog broja jamstva podrijetla električne energije u registru jamstava podrijetla električne energije kojeg vodi Hrvatski operator tržišta energije (HROTE), u skladu s važećom Metodologijom utvrđivanja podrijetla električne energije i Pravilima o korištenju registra jamstava podrijetla električne energije. Uz svako jamstvo podrijetla koje predstavlja 1 MWh električne energije proizveden 100% iz obnovljivih izvora energije.

 

  1. Eko-vrt

Poseban dio farme će biti eko-vrt. On omogućuje zatvaranje prirodnog ciklusa životinja, ljudi, prirode i obnovljivosti. Povrće koje raste u vrtu će se koristiti za ishranu životinja i volontera, ostaci hrane će se vraćati u kompost, a vrt dohranjivati kompostom i životinjskim izmetom.

 

  1. Vanjski eko WC za osobe s teškoćama

Naša farma nema priključak na gradsku kanalizaciju i trenutno nema WC, što predstavlja probleme kod dužeg boravka na farmi. Želimo izgraditi WC koji će ujedno biti prilagođen i djeci s teškoćama u razvoju odnosno osobama s invaliditetom. Septička jama nije rješenje jer nije održiva. Poučeni primjerom dobre prakse susjeda koji je izgradio održivi WC, jama mora biti dublja, u nju se moraju dodati bakterije za bržu razgradnju izmeta i tako omogućiti neograničeno dugo korištenje. WC će biti izgrađen u potpunosti od drveta i održivog materijala.

 

  1. Vanjski tuš

Tijekom ljetnih mjeseci naši volonteri i korisnici duže borave na farmi zbog više slobodnog vremena. Nakon adaptacije potkrovlja u prostor za spavanje, izgradnju WC-a bit će nužno potreban i tuš. Vanjski tuš će biti punjen kišnicom ili vodom iz bunara. Za grijanje vode neće biti korištena električna energija već direktna energija sunca. Crni spremnik će omogućiti grijanje vode tijekom sunčanih ljetnih mjeseci.

 

  1. Skupljanje kišnice

Kako je većina krovova i oluka na farmi staro, potrebno je oluke i cijevi zamijeniti. Nalazimo se na području s razmjerno veliko količinom oborina stoga bi postavljanje kolektora kišnice pomoglo u opskrbljivanju vodom životinja i ljudi.

 

  1. Interaktivna energetska instalacija

Izradom interaktivne instalacije želimo da djeca i svi naši posjetitelji u praksi vide stvaranje, korištenje i trošenje energije. Ideja je da dva stara bicikla prenamijenimo u proizvođače električne energije koji su spojeni na nekoliko rasvjetnih tijela u blizini. Tako će djeca dok voze bicikl na mjestu vidjeti kako se njihovom snagom stvara energija i koliko je potrebno snage za osvjetljenje malog prostora.

Prva faza projekta bi se bazirala na pripremama promotivnih materijala, grafičkog izgleda projekta/kampanje i planiranje promotivnih aktivnosti.